orl-gkountask.com

& gkountask-orl.gr

Please wait while JT SlideShow is loading images...
You are here: ΑΡΧΙΚΗ » ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ » ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ
Κυριακή, 30 Αυγ 2015

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Τι είναι η μέση ωτίτιδα;

Μέση ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή που συμβαίνει στο μέσο αυτί. Και όταν λέμε μέσο αυτί εννοούμε την περιοχή του αυτιού που είναι ανάμεσα στο τύμπανο και στο λαβύρινθο. Η φλεγμονή είναι το αποτέλεσμα της διείσδυσης κάποιων μικροβίων ή ιών στο μέσο αυτί. Αυτή μπορεί να συμβεί στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
Η μέση ωτίτιδα είναι πολύ συχνή πάθηση στα μικρά παιδιά, αν και σποραδικά εμφανίζεται και στους ενηλίκους. Συμβαίνει κυρίως το χειμώνα και τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες.

 


Είναι σοβαρή πάθηση;

Ναι είναι σοβαρή, γιατί προκαλεί μείωση της ακοής και μια τέτοια μείωση μπορεί να διαταράξει την ικανότητα εκμάθησης ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού. Επίσης είναι σοβαρή, γιατί εκτός από τον πόνο που προκαλεί, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί στις παρακείμενες δομές του κρανίου και συχνότερα στην μαστοειδή απόφυση (μαστοειδίτιδα). Παλιότερα, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης, δεν ήταν σπάνια τα περιστατικά, που μια οξεία μέση ωτίτιδα κατέληγε σε επισκληρίδιο ή εγκεφαλικό απόστημα, ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Ωστόσο η μέση ωτίτιδα δεν είναι επικίνδυνη, αν θεραπευτεί άμεσα και αποτελεσματικά και η ακοή σχεδόν πάντα επιστρέφει στο φυσιολογικό.
Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωριστούν νωρίς τα συμπτώματα της μέσης ωτίτιδας και να πάρει αγωγή ο ασθενής από την αρχή.

Πώς λειτουργεί το μέσο αυτί;

Το μέσο αυτί είναι μια κοιλότητα μεγέθους μπιζελιού, γεμάτη αέρα, που χωρίζεται από το έξω αυτί με τον λεπτό, σα φύλλο χαρτιού, τυμπανικό υμένα. Συνεχόμενα με το τύμπανο είναι 3 μικρά κοκκαλάκια.

Σε αυτό το διάστημα δεν θα πρέπει να μπαίνει νερό στο αυτί του ασθενούς , διότι θα μολυνθεί. Το σωληνάκι δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά αντιθέτως οδηγεί σε αξιοσημείωτη ανάκτηση της ακοής, καθώς και σε μείωση των επεισοδίων μέσης ωτίτιδας.

Η μέση ωτίτιδα μπορεί να επαναλαμβάνεται από καιρό σε καιρό ως αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) ή στις αμυγδαλές. Αν συμβαίνει αυτό και το παιδί υποφέρει πολύ συχνά από ωτίτιδες, είναι πιθανό να σας συστηθεί από τον ιατρό σας, αδενοειδεκτομή ή και αμυγδαλεκτομή και αυτό στις περισσότερες φορές πρέπει να γίνεται μαζί με
την τοποθέτηση του σωληνίσκου αερισμού που προαναφέραμε.

Τι προκαλεί την μέση ωτίτιδα;

Η οξεία μέση ωτίτιδα προκαλείται από μικρόβια ή ιούς πού βρίσκονται στη μύτη ή το λαιμό και διαμέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας περνούν στο αυτί. Η φλεγμονή στο μέσο αυτί προκαλεί πόνο, ένα κόκκινο φλεγμονώδες τύμπανο και συσσώρευση πύου και βλέννας πίσω από τον τυμπανικό υμένα.
Το πύον και η βλέννα παραμένουν στο μέσο αυτί διότι η ευσταχιανή είναι εξοιδημένη (πρησμένη) και εμποδίζεται έτσι η φυσιολογική παροχέτευση του αυτιού. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται οξεία μέση ωτίτιδα. Μερικές φορές ο τυμπανικός υμένας σπάει και τότε έχουμε εκροή πύου με μικρή ποσότητα αίματος έξω από το αυτί.
Η οξεία μέση ωτίτιδα μπορεί να μεταπέσει σε χρονία και το υγρό να παραμείνει εκεί για εβδομάδες, μήνες ή και έτη ακόμα. Στην περίπτωση αυτή, της χρόνιας ωτίτιδας, ο ασθενής δεν ενοχλείται από πόνο, είναι όμως βαρήκοος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας;

Το πιο έντονο σύμπτωμα είναι ο πόνος, που συνοδεύεται από ένα αίσθημα πίεσης στο αυτί. Τα παιδιά που δεν μπορούν να περιγράψουν τον πόνο μπορεί να τραβούν ή να τρίβουν το προσβεβλημένο αυτί. Μερικές φορές τον πόνο μπορεί να συνοδεύει και ελαφρά πυρετική κίνηση ιδιαίτερα στα παιδιά.
Η ακοή συνήθως μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το υγρό δεν αφήνει το τύμπανο να δονηθεί φυσιολογικά. Με την κατάλληλη θεραπεία, αυτή η απώλεια της ακοής είναι προσωρινή, και όταν παροχετευτεί το υγρό η ακοή
επανέρχεται εξολοκλήρου. Ωστόσο, χωρίς τη σωστή θεραπεία η απώλεια της ακοής μπορεί να γίνει χρόνια ή και μόνιμη.


Τι να περιμένουμε από την ιατρική εξέταση;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του παιδιού ο ιατρός θα κοιτάξει μέσα στο αυτί με ένα όργανο που λέγεται ωτοσκόπιο. Με αυτό μπορεί να ελέγξει αν το τύμπανο είναι ερυθρό, αν προβάλλει ή αν εισέχει, καθώς επίσης και την κινητικότητά του ως απάντηση στις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Επιπρόσθετα υπάρχουν δύο εξετάσεις που μπορούν να γίνουν και να δώσουν πληροφορίες στον ιατρό που δεν μπορεί να τις πάρει μόνο με την  παρατήρηση. Η μία είναι το ακοόγραμμα ή/και τα ακουστικά αντανακλαστικά, που μας πληροφορούν για το πόση ακοή έχει χάσει ο ασθενής και η άλλη το τυμπανόγραμμα που μετράει την πίεση του αέρα μέσα στο μέσο αυτί και που δείχνει πόσο καλά δουλεύει η ευσταχιανή σάλπιγγα. Αυτά τα βήματα βοηθούν τον ιατρό να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να αποφασίσει το θεραπευτικό πλάνο.
Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε προετοιμάζοντας το παιδί για την εξέταση και κρατώντας το ήρεμο και ακίνητο κατά τη διάρκειά της. Επίσης είναι σημαντικό να προσέλθετε σε όσες επανεξετάσεις σας ζητηθεί ώστε να σιγουρευτούμε για την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς.

Η σπουδαιότητα της φαρμακευτικής αγωγής

Ο ιατρός μπορεί να υποδείξει ένα ή περισσότερα φάρμακα για το παιδί σας. Το ένα πιθανώς να είναι αντιβιοτικό, το οποίο καταπολεμάει τη λοίμωξη. Αν και
το αντιβιοτικό μπορεί να βοηθήσει ώστε ο πόνος να φύγει πολύ γρήγορα, η λοίμωξη μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να θεραπευτεί. Γι αυτό να είστε σίγουροι ότι το παιδί θα πάρει το αντιβιοτικό για όλο το χρονικό διάστημα που σας έχει συστηθεί, συνήθως 8 –14 ημέρες.
Επίσης ο ιατρός μπορεί να συστήσει ένα αντιϊσταμινικό (ιδιαίτερα αν ο ασθενής υποφέρει από αλλεργία), ή ένα αποσυμφορητικό αν είναι παρόν και κάποιο κρυολόγημα.
Τηλεφωνήστε στον ιατρό σας αν έχετε να ρωτήσετε κάτι για τα φάρμακα ή βλέπετε ότι τα συμπτώματα του ασθενούς δεν υποχωρούν.

Τι άλλη θεραπεία μπορεί να χρειαστεί:

Στις περισσότερες περιπτώσεις το μέσο αυτί αποκαθίσταται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια επέμβαση που λέγεται μυριγγοτομή. Σε αυτή την επέμβαση γίνεται χειρουργικώς ένα μικρό άνοιγμα στον τυμπανικό υμένα που βοηθάει στην παροχέτευση του υγρού και την ανακούφιση από τον πόνο. Το άνοιγμα αυτό κλείνει από μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες. Πολλές φορές κλείνει τόσο γρήγορα, που δεν έχει προλάβει να αποκατασταθεί πλήρως το αυτί, με αποτέλεσμα να ξαναμαζευτεί υγρό. Για να το αποφύγουμε αυτό, βάζουμε ένα μικρό σωληνάκι στο άνοιγμα το οποίο βοηθά στην επί μακρόν ρύθμιση της πίεσης στο μέσο ους και αποβάλλεται από μόνο του μετά από 6 – 12 μήνες περίπου.

Όταν το ηχητικό σήμα πέφτει πάνω στο τύμπανο, αυτό δονείται και θέτει τα κοκκαλάκια σε κίνηση, η οποία μεταδίδεται στο έσω αυτί , το οποίο με τη σειρά του παράγει νευρικές ώσεις που μεταδίδονται στον εγκέφαλο και έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ήχο.